Putovanja, Stil

Iz Sremskih Karlovaca, s ljubavlju…

Sremski Karlovci

Prve uspomene sa nazovimo ih putovanja, su meni svakako uspomene sa ekskurzija. Majka ustaje ranije nego obično ne bi li napravila sendviče, čekanje ispred autobusa i žurba da uđeš u isti među prvima i ono što sam uvek volela, ma koliko dug ili kratak put bio, iščekivanje. Maštanje o tome šta li me očekuje u tom novom mestu, ko tamo živi, šta li je tamo toliko posebno pa nas tamo učiteljica vodi.

 

Mesto koje mi je ostalo u sećanju kao nešto bajkovito i posebno su Sremski Karlovci. Nisam se sećala građevina, parkova, izgleda trga već osećaja koji je vladao u meni dok sam pila vodu sa česme, i mislila se u sebi da ukoliko popijem što više mogu da ću se sigurno, baš sigurno vratiti u ovaj gradić.

Mnogo godina kasnije, legenda se ostvarila. Put me je naveo u Sremske Karlovce. Jutro je počelo sa dosta magle što je moje isčekivanje dodatno produbilo. Kako smo se približavali varošici u Sremu, magla je nestajala, a zraci Sunca su naglašavali lepote Vojvodine. Kada smo stigli, shvatila sam da me sećanja iz detinjstva ne varaju. Varoš je divna, arhitektura drugačija, žute boje jeseni su se savršeno uklopile sa fasadama velelepnih zdanja a crvene muškatle Trgu Branka Radičevića daju posebnu draž.

Karlovačka bogoslovija

Karlovačka bogoslovija

 

Prvo zdanje koje uočavate sa desne strane jeste Karlovačka bogoslovija. Prvu srpsku pravoslavnu Bogosloviju osnovao je mitropolit Stefan Stratimirović 1794. godine. Zgrada u kojoj je danas smeštena Bogoslovija sagrađena je 1900. godine.

 Patrijaršijki dom

 

Nedaleko od Bogoslovije nalazi se Patrijaršijki dom. Svakako najmonumentalnija građevina XIX veka u Vojvodini. Građevina predstavlja kombinaciju baroknog i pseudorenesansnog stila. U dvoru je smeštena Riznica – muzej Srpske pravoslavne crkve. Dvorište oko same građevine je lepo uređeno, puno crvenih ruža daju neku živost betonu i čeliku.

 

 

Saborna crkva

 

 

Građevina Saborne crkve, zajedno sa fontanom krasi svaku razglednicu iz Sremskih Karlovaca. Crkva je posvećena Sv. Nikoli, sagrađena je 1762. godine. Ovaj hram jedan je od najlepših primera arhitekture XVIII veka u Vojvodini. Ikonostas se smatra remek-delom srpskog baroknog slikarstva.

 

Česma “Četiri lava”

 

Za česmu svakako znate. Ako niste Sremske Karlovce posetili sa učiteljicom, film “Lajanje na zvezde” je obavezna literatura. Zar ne? Profesor fiskulture pored ove česme objašnjava značaj jutarnjeg razgibavanja. Česma je podignuta 1799. godine u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda.

Karlovačka gimnazija

 

Najstarija srpska gimnazija osnovana 1791. Sadašnja zgrada je podignuta 1891. godine. Gimnaziju je pohađao i Branko Radičević. U dvorištu se nalazi i bista istaknutom pesniku.

 

Vila Bermet

 

Ukoliko Vam treba beg iz užurbane prestonice i želite da bude u nekoj drugačijoj bajci makar na dan Sremski Karlovci su svakako preporuka.

 

S ljubavlju iz Sremskih Karlovaca,

 

Danijela

 

 

 

 

Na slikama nosim:

Džemper  u sivoj i bordo boji (OVERSIZED ROLL NECK SWEATER)   ZARA

TAŠNA MONA

Kapa ZARA

Šal sa printom ZARA

Bordo šal Stradivarius

7 thoughts on “Iz Sremskih Karlovaca, s ljubavlju…

 1. Odličan izbor za odličan tekst ! Sremski Karlovci su zaista prelepi i za svakoga ko ih nije posetio mogu predstavljati neistraženi raj. Istorija, kultura, fenomenalno vino…Slike ne bih komentarisao jer su fenomenalne ! Jako lepo 🙂

 2. Čitajući tekst i gledajući ove prelepe slike, setih se davne 2004. g. do 2008. g. i mog
  školovanja u karlovačkoj gimnaziji.
  Hvala ti za divno podsećanje na školske dane i ovaj divan grad.

 3. Divan, nostalgočan text, sa dozom savremenih preporuka.
  Blistaše Karlovci u Novogodišnjoj noći kao što će uvek blistati u meni
  Srećna NG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *