Putovanja

Iz Moskve, s ljubavlju…

Crkva Vasilija Blaženog otobar 2017
Crkva Vasilija Blaženog

 

     Utisak o Moskvi jedva da može da se opiše rečima, ali ako bih birala samo jednu, izabrala bih reč “OGROMNA” i to ne samo u smislu površine grada. Prostrane ulice i široki trotoari prepuni ljudi, ogromne gužve, kolone automobila, oblakoderi i megalomanski tržni centri. U gradu postoji veliki broj lokacija koje po svim iskusnim pustolovima morate videti, restorana u koje treba sesti i doživeti ukus Moskve i mnoštvo muzeja koje ne smete zaobići. Kada je izbor ogroman valja izabrati prave stvari za videti, za pojesti, za uživati.   

                   

Crveni Trg

 

Najbolje je krenuti od sadašnjeg centra grada i mesta gde je u dalekom dvanaestom veku Moskva rođena. Zbog povoljnijeg geografskog položaja ratnička plemena, predvođena Jurijem Dolgorukim, se doseljavaju na teritoriju današnje Moskve. Knez je oko svoje naseobine podigao drvene bedeme i svom plemenu napravio bezbedno utvrđenje, Kremlj. Vremenom, ljudi su se naseljavali oko zidina i grad je počeo da živi. Legenda kaže da je čovek po imenu Mosok ludo voleo ženu imena Kva, te da otuda ime Mos – Kva. Kremlj, prvo drveni, vremenom sve čvršći i stameniji je simbol superiornosti Rusije, oduvek. U svojim zidinama ovo zdanje ima trag svih vladara, careva, proklamovanih vođa, imperatora i osvajača koji su se divili lepoti i bogatstvu Rusije. Jedni su utvrđenje gradili, ukrašavali i ulepšavali, drugi rušili, stavljali petokrake, koje i danas stoje da podsete na teška vremena.

Danas u centru grada retko ko živi. Kremlj i dalje predstavlja simbol moći države a Crveni trg je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na svetu. Iako crvene fasade dominiraju prostranim trgom on ime nije dobio po za ovu zemlju simboličnoj crvenoj boji. Krasnaja ploščad – Lepi trg ili u bukvalnom prevodu  “crveni” trg je još jedna od ogromnih stvari u Moskvi, koju nećete želeti da zaobiđete. Trg je nekada bio mesto na kome se pokazivao stav moćnika, veličale pobede i kažnjavali neistomišljenici. Za sovjetske lidere mesto gde su se održavale vojne parade a tokom Hladnog rata, ovuda su paradirali nosači projektila, kako bi zapad bio svestan snage ruske vojske. Ruskinje ljubičastih očiju nisam srela na Crvenom trgu, ovde defiluju znatiželjni turisti, poneki glasni Rus i dosta uniformisanih lica.

 

 

Hram Vasilija Blaženog

 

Ivan IV Vasiljevič, poznatiji kao Ivan Grozni, bio je prvi ruski car. Ostao je zapamćen kao surovi tiranin, a ne kao car kom je pošlo za rukom da ojača i reformiše Rusiju. Kako je bio učen i religiozan, nakon osvajanja Kazanjske oblasiti, po njegovom nalogu 1555. godine počinje izgradnja velelepne crkve u čast uspešnom vojevanju i pobedi na dan kada se praznuje Pokrov Presvete Bogorodice. Crkva je zidana tzv.  šatorskim stilom, zanimljivo je i to da se na jednom temelju nalazi devet zasebnih zdanja. Nazvana je Hram Presvete Bogorodice na Rovu, drugi naziv Hram Vasilija Blaženog javlja se kasnije, i to u čast Sv. Vasiliju, koji je zahvaljujući svom daru predskazao požar u Moskvi. Mošti sveca su i danas u crkvi. Legenda kaže da je jednog od majstora koji je projektovao Hram, Postnika, Ivan Grozni oslepeo kako ovaj nikada više ne bi stvori takvo delo. Istorijski spisi ipak pokazuju drugačiji, majstor svog zanata iza sebe ostavio je još mnoga zdanja.

Francuzi, komunisti i sovjeti su hteli da sruše crkvu, ali im iz različitih razloga nije pošlo za rukom. Hram svojom raskoši i dan-danas krasi Crveni trg i Moskvi. Kada stojite pred lepotom građevine prvi utisak je da je nestvarno velika, zatim vas obuzima veličanstvo boja i oblika i na kraju se sve to sklapa u savršeni sklad i mir.

 

 

Robna kuća GUM

 

Robna kuća GUM pruža beskrajne mogućnosti kupovine svih uticajnih brendova, naravno ukoliko za to imate novaca. Kao i sve u gradu, GUM je ogroman.  Ja sam uživala u njenoj zaslepljujućoj unutrašnjosti i veličanstvenoj fasadi iz devetnaestog veka. Nekada su ovde kupovale diplomate, stranci i bogati Rusi, dolazilo se u GUM kako biste pokazali svoj status u društvu, a ipak ne tako davno njeni blještavi izlozi su bili zamračeni, rafovi u prodavnicama prazni a redovi potrošača dugi, čekanje uzaludno.

Danas vrvi od turista, znatiželjnih pogleda i ljubopitljivih prodavaca. Tek po neko nosi veliku, papirnu kesu, detinjasto se smeška i ne razmišlja da li je obavljena kupovina loša kalkulacija za kućni budžet. Moja osećanja dok sam sedela i posmatrala Diorov izlog i rumene obraze užurbanih Ruskinja su bila pomešana. Sreća, jer vidim sve ono o čemu sam čitala i maštala, i tuga jer se u toj robnoj kući najbolje vidi ogromna razlika između dva staleža velike Rusije. Onaj u kom se može sve i onaj u kom se želi sve.

Lenjinov mauzolej, Kazansku crkvu i Istorijski muzej svakako ne treba zaobići.

 

Boljšoj teatar

 

Službeno, Državni akademski Veliki teatar Rusije. Teatar je u funkciji od 1776. godine kada je carica Katarina Velika dodelila knezu Petru privilegiju organizacije predstava svih vrsta. Dok sam ispred teatra, sa prvim daškom jesenjeg vetra u Moskvi, slušala o raskošnim pozornicama, toaletama, protokolima, predstavama, skupim ulaznicama, Krcku Oraščiću, sve vreme sam razmišljala o šminkernicama i pričama koje one kriju. O balerinama, njihovim željama i strahovima, o tome kako je između detinjastog sanjarenja i vanvremenskog uspeha možda samo sreća. Da li je trud uvek isplativ?

 

 

Hram Hrista Spasitelja

 

U carskoj Rusiji bilo je oko 78000 hramova, uoči raspada SSSR-a samo 6500 hiljada bilo je na raspolaganju vernicima. Na levoj obali Moskve nalazi se jedan od većih pravoslavnih Hramova posvećen rođenju Isusa Hrista. Prvobitni Hram je građen četrdeset i četiri godine i svečano je osveštan 1883. godine. Komunisti ga ruše 1931. godine jer izmučenom narodu baš na toj lokaciji nedostaju gradski bazeni. Po starim crtežima Hram je iznova građen od temelja. Novi Hram Hrista Spasitelja je osveštan 2000. godine. Dok sam u tišini posmatrala vernike kako se mole, i turiste kako se dive impozantnoj unutrašnjosti kroz glavu mi je prolizilo to kako je ovaj narod istrajan. Onih koji su rušili više nema, a vera u narodu je čvrsta, postojana.

 

 

Metro

Metro stanice u Moskvi su, može se reći, drugačije od onih koje sam videla u drugim gradovima. Ja volim vozove, razlog ću ispričati nekom narednom prilikom. Upravo zbog autentičnosti i moje velike ljubavi ka ovom prevoznom sredstvu, vožnja ruskim metroom mi se učinila neobično lepom. Nezaboravnom rasvetom, žamorom, umetničkim delima, oslikanim plafonim, reljefima, urbanim legendama ali i onim manje poznatim ili neispričanim bajkama inspirišu svakog trenutka koji provedete ispod zemlje. Istorija metroa je zanimljiva, sama po sebi. Linije metroa se obeležavaju brojevima i bojama. Meni je bila zanimljiva priča da je braon linija metroa, koja je u obliku kruga koji se prostire preko ostalih linija metroa, nastala tako što je Staljin šolju kafe stavio preko papirnih nacrta, i na mestu gde je ostao trag od uprljane šolje, vredni radnici su napravili čitavu liniju. Ovaj metro u toku dana preveze 8,5 miliona ljudi. Ogromna brojka, zar ne? Inače, karta za metro je moja najbolja investicija u Moskvi, prevezla sam se kud je trebalo, spoznala veličinu ogromnog grada, ugrejala se, videla prava umetnička dela. Danas je metro dobro obezbeđen a metro policija je vredna i svuda prisutna.

Iz Moskve, s ljubavlju.

 

Danijela

 

 

26 thoughts on “Iz Moskve, s ljubavlju…

 1. Prelepo Dacko.Uzivala sam dok sam citala,a fotografije su u tvom stilu SAVRSENE.Verujem da je uzivo to doziveti prelepo.Puno te ljubim i samo tako nastavite da uzivate😙😙😙Pozdrav i za Nenada.

 2. Ahhh, svaka čast! Sjajan poste, divne fotke! Obuhvatila baš sve što je trebalo, i baš onoliko da bude dovoljno! Pozz i radujem se novim tvojim putovanjima! 🤗

 3. Velika Moskva u jednom tekstu! Bravo, lepo sročeno! Moja preporuka da sledecom prilikom obidjes Gorki park i neki muzej, ali naravno leti, jer je Moskva tada najlepša! Čekamo priče o novim gradovima! 😊

 4. Lepotice,
  Uzivala sam citajuci svaku recenicu
  Od tebe se to i ocekivalo.
  Sa puno stila je opisan svaki detalj.
  A ti draga moja izgledas SVETSKI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *