Putovanja, Stil

iz Beča, s ljubavlju…

 

Nakon kratke vožnje ona i ja bile smo u drugoj državi, u drugom gradu. Stigle smo izjutra, okićen i pust grad smo imale samo za sebe, Kako je dan odmicao, ulice i izloge, kolače i istoriju smo rado podelile sa drugim znatiželjnim pustolovima. U nastavku tekta slede reči i fotografije koje prenose moj doživljaj ovog grada.

  • Prater

Prater – zabavni park koji ima dugu tradiciju. Otvoren je davne 1766. godine. U ovom luna parku danas možete pronaći različite atrakcije, čak 250 njih, one nazovi strašne i one laganije za nas plašljivce. Prilikom prethodne posete Prateru, pre par godina, nisam imala lepa iskustva sa turbo rolerkosterima, nadam se da nisam osvanula na nekom Japanskom portalu „Ovo ne probati u Austriji“, ove godine sam se odlučila da se provozam, nazovimo to tako, na panoramskom točku ili Wiener Reisenrad. Karta za vožnju je oko 10 eura, nije bilo redova i čekanja. Vožnja traje 10ak minuta. Imala sam sreće, dan je bio sunčan tako da nam se sa vrha panoramskog točka ukazala lepa slika Beča i katedrale Sv. Stefana. Ceo grad na dlanu, za samo tričavih 10 eura.

Zamišljam Parter nekada, umiljate Bečke dame se predveče dovoze svojim raskošnim koćijama, jedu medenjake i pečen kesten i krajičkom oka odmeravaju mlade oficire. U pozadini se čuje violina nekog svirača. Glavna atrakcija tada je bila umetnost kao takva.

 

  • Sacher torta

 

Torta porodice Sacher, meni krajnje simpatična i turistima primamljiva slobodno mogu reći – atrakcija.

Sacher hotel i naravno Sacher torta. Do hotela se lako dolazi, ja sam otišla u jutarnjim časovima pa gužve nije bilo, ali zato se jeste služio šampanjac za susednim stolom, uz doručak. Ambijent je nekako tih a konobari strogo poslovni i otresiti. Znale smo šta želimo, čudno ili ne za nas žene, pa nam je kolač i kapućino ubrzo serviran. Priče kažu da su mladom šegrtu zagorele kore za tortu baš onog dana kad su princu dolazili uvaženi gosti. Kako nije bilo dovoljno vremena za izradu drugog testa šegrt je kore premazao džemom od kajsija, prelio je tamnom čokoladom i servirao. Sve ostalo je istorija.

Oko ove torte se vodio tzv. „ Rat torti “ i ima torta svoj dan.

Kao neko ko obožava kolače, kod ovog mi je zasmetala gorka čokolada, ali je moj užitak bio potpun jer je šlag bio neodoljivo ukusan.

  • Božićni market

 

Na preko 10 lokcija u gardu se nalaze postavljene drvene kućice koje nude puno neodoljivih tričarija, hrane i litre kuvanog vina. Ja volim da razgledam, i ove tezgice su zadovoljile moju znatiželju. Puno prekrasnih staklenih kugli i puno šarenih medenjaka. Jedino što me je omelu jeste prevelika ali prevelika gužva euforičnih turista. Ali, đevrek posut šećerom sa blagim ukusom cimeta je doprineo da gužva bude podstcaj a ne opterećenje. Najlepši i najposećeniji je svakako onaj ispred Gradske većnice. Ringišpil, nestvarno velika šarena jelka, žamor i zvuk dečjeg hora, smeh i gužva, osećaj pripadnosti i prazničnog duha.

 

  • Bečka šnicla

U uličicama oko centra pronađite njihov lokalni restoran ili pab i tu naručite originalnu Bečku, savršenu, šniclu. Verujte mi, preukusna je. Tanka i hrskava, i više nego je zadovoljila moja velika očekivanja.

 

 

  • Istorijski centar grada

 

Ono što će svakako doprineti da ovaj grad doživite na pravi način jesu duge šetnje. Šetnje onim poznatim trgovima i ulicama, u kojima ćete sresti dosta turista a i stalnih žitelja koji sebe vole da nazivaju Srbima, ali i onim malim sporednim ulicama koje vam otkrivaju divnu arhitekturu, ali i pivnice sa najukusnijim rebarcima na svetu. Neretko se desi da na vašem maternjem jeziku čujete recept za štrudlu sa jabukama, baš ispred katedrale Sv. Stefana. Najstariji delovi katedrale sagrađeni su još u 12. veku. Visoki tornjevi katedrale građeni su gotičkim stilom, i na neki način predstavljaju simbol grada. Nastavite šetnju dalje, duž ulice Graben. Ova ulica slavu je stekla svojim primamljivim svetlucanjem koje potiče od rasošnih izloga pomalo nedostižnih ali inspirativnih brendova, i od milion lampiona koji vam daju prikaz zvezdanog neba dužinom cele ulice. Na kraju ulice, sa desne strane se nalazi čuvena Demel poslastičarnica, gde su prefinjene dame Beča prvog januara tradicinalno dolazile na najukusnije koače i toplu čokoladu. Izlozi kao i sam enterijer poslastičarnice su divni. Ali su cene i najjednostavnijih tabli čokolade jako visoke. Žene moje, ne dajte da vas ponese sav taj raskoš i opojni miris kakaa. U nastavku šetnje dolazite do kraljevske palate Hofburg, i na divne konje i predivne fijakere. Osećaj da se mimoilazite sa upregnutim konjima, zvuci kopita i drvenih točkova koji odzvanjaju na kaldrmi, prijaju mašti i vode u neka spora i otmena vremena. Nailazite na Trg Marije Terezije i saznanje da su žene sa titulom znale da vole ali i tiho pate. Drvoredi, Muzejski kvart, zgrada Opere, Parlement, Gradska većnica… Sve funkcioniše nekim sporim ritmom. Ceo grad, zajedno sa užurbanim turistima poziva na uživanje. Uživanje u čokoladi, muzici, arhitekturi… Uživanje u trenutku i činjenici da si tamo, baš tamo gde treba da budeš.

 

 

S ljubavlju,

 

Danijela

 

7 thoughts on “iz Beča, s ljubavlju…

  1. Volim ove tvoje postove. Prosto te mame da ništa ne propuštaš u mestima koja obilaziš, bez obzira da li su to evropske metropole ili srpske varošice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *